ארכיון הבלוג

יום שישי, 20 ביוני 2014

חלב ורפואה סינית

חלב ורפואה סינית


פעמים רבות אנו נדרשים לדעתנו ע"י מטופלנו, לגבי נושא החלב.


 האם זה בריא? האם זה בסדר לשתות חלב? האם חלב עיזים עדיף מחלב פרה או שאולי להימנע בכלל?

כיום נאספות יותר ויותר עדויות מחקריות המראות כי חלב בכלל ובפרט חלב פרה, נחשב לרכיב תזונתי אשר פחות מומלץ שיהווה חלק משמעותי מהתזונה היומית.

בשונה מהקונצנזוס שהיה קיים בעבר, כיום לצד יתרונותיו, ניתן למצוא חומר רב על חסרונותיו ואף גישות אשר מתריעות מפני הסכנות הטמונות בו.

גם מבלי להיכנס לדעות הרבות ולוויכוח הקיים אודות השימוש בחלב, על דבר אחד ניתן להסכים, אין ספק כי השימוש בחלב עומד במרכזו של דיון נרחב וצריכתו או אי צריכתו בסביבה הביתית כבר מגובה בדעות לכאן ולכאן אודותיו.

במאמר זה נעסוק מעט בגישה הסינית לחלב.
האם זה בריא? האם נכון לצרוך? איזה סוג חלב ולאילו אנשים?
נדון קצת על השפעותיו של החלב על גוף האדם מבחינת ההסתכלות הסינית ואף נשבור אקסיומות שיש לגביו.

כיצד אם כן רואה הרפואה הסינית את השימוש בחלב? ומהו הקשר המיוחד בין חלב לבין תופעות של ליחה, אלרגיות, השמנה ובעיות במערכת העיכול?

כדי להבין את השפעות החלב על הגוף עפ“י ההסתכלות הסינית, חשוב להבין ראשית כיצד תופסת הרפואה הסינית את גוף האדם, את האנטומיה שלו (המבנה), את תפקודיו הפיזיולוגיים וכיצד מוסברות תופעות שונות בו.

לאחר שנבין כיצד מגדירה הרפואה הסינית תופעות בגוף האדם נוכל להבין טוב יותר כיצד היא רואה את מערכת העיכול אשר מושפעת רבות מצריכה / אי צריכה של חלב ומוצריו.
חלב נחשב למעורר ליחה ברפואה הסינית ולכן חשוב לדון גם במושג ליחה ולחות - מושגים מורכבים המהווים שם כולל למגוון עצום של תופעות.




המודל הרפואי הסיני – תיאור ציורי של תהליכים

הרפואה הסינית רואה את גוף האדם והתהליכים המתקיימים בו בצורה מערכתית. כל מערכת קשורה ומשפיעה על תפקוד מערכת אחרת וכל המערכות, דרך התקשורת וההשפעה ביניהן יוצרות מערכת אחת גדולה.

התיאור התפקודי של מערכות כאלו ואחרות הוא בדכ ציורי ועושה שימוש במושגים פשוטים, לרוב מעולם יסודות הטבע, עמ להסביר תפקודים או פתולוגיות במערכות אלו.
מדוע זה כך?

ניתן לשער כי כבר בתקופות קדומות, כאשר היה קיים חוסר בדרכי הערכה ומדידה אובייקטיביות, הובן ע"י הרופאים כי יש צורך למצוא דרכי תיאור והסבר לתופעות אשר יובנו ע"י כל, בכל מקום ובכל שלב.

שימוש במושגים מעולם הטבע מהווה בחירה אלגנטית בעולם מושגים שמובן לכל אחד ברמה אינטואיטיבית טבעית, ללא צורך בהסבר ונתפסים באופן דומה אצל כל אחד.

ניתן לומר שמושגים בסיסיים אלו קיימים כחלק מ"תת מודע קולקטיבי" – מושגים ארכיטיפים אשר קיימים אצל כל האנושות, בכל שלב בהתפתחותה ולכן ניתן להישען עליהם כבסיס אובייקטיבי יחסי ע"מ להסביר תופעות שונות.

כך יוצא שאדם הסובל מכאבי ראש חזקים מאוד, טעם מר בפה, עיניים ופנים אדומים, התפרצויות זעם ופצעים על הפנים ייחשב כסובל מאש“ לעומת אדם הסובל מגרד בכל הגוף שבא והולך, נעלם ומופיע, לא צפוי ותוקף ללא התרעה אשר סובל מרוח (WIND)".



מערכת העיכול הסינית - טבלת מצבי בריאות וחולי

תיאור ציורי של אש העיכול


  

מערכת העיכול הסינית – ה“אש“ שמבשלת את המזון

מערכת העיכול ברפואה הסינית נחשבת למערכת מרכזית ביותר. תפקוד המערכת מתואר פעמים רבות כ"אש" אשר שוכנת בקיבה .

תפקיד ה"אש" הזו, "אש העיכול" הינו לפרק את המזון שמגיע לקיבה, לבשל" אותו ועי כך לפרק אותו לתמציות. את התמציות מפיצה מערכת העיכול בגוף לצורך הזנה בעוד שאת הפסולת, היא משחררת החוצה.

ניתן לדמיין מעין מדורה שכזו ששוכנת בקיבה ועליה מציבים סיר מרק סמיך וגדוש (המזון אותו אנו אוכלים).
המרק אשר עומד על האש מתבשל, מרכיביו
- ירקות, שורשים ובשר, מתחממים ומתרככים ובסופו של התהליך, הופכים לחומר אשר משמש להזנה.

במידה והאש אשר מבשלת את המזון חלשה ונמוכה מידי, המרק לא יכול להתבשל לגמרי והתוצאה היא שרק חלק ממנו
התרכך והתבשל ויכול לשמש להזנה. שאר המרק אינו יכול לשמש אותנו ואף יכול לפגוע בבריאותנו אם לא בושל מספיק.
לכן חשוב לשמור על אותה "אש עיכול" שתהיה חזקה ואיתנה עמ שתוכל להתמודד בצורה טובה עם כל "סיר מזון" שיושם עליה לבישול.

ליחה ולחות - המנגנון העיקש

מה קורה כשיש חולשה במערכת העיכול? מה קורה כשה“סיר“ גדול מידי? כשיש חוסר התאמה בין המזון והסיר לבין עוצמת המערכת?

כאשר אש העיכול חלשה ביחס לסיר המרק“ שנמצא עליה.
אם עקב החלשה של מערכת העיכול (עקב צריכה של מזונות לא מתאימים לאורך זמן, שימוש בתרופות מסוימות, מצב גנטי וכו')
או עקב הצבת סיר שהינו גדול וכבד מידי בשביל שהאש תוכל להתמודד עמו )אכילת מזונות שמנוניים, כבדים, כמויות גדולות מידי של אוכל וכו'), נוצר מצב בעייתי במיוחד בו הגוף לא יצליח להתמודד כראוי עם כל המזון שנכנס.

כך אם במצב רגיל המזון שנכנס לגוף מתחלק לשני חלקים - זה המפורק והמופץ לצורך הזנת וזה שמשוחרר מהגוף כפסולת, הרי שכאן נראה חלק שלישי שהוא אינו זה ואינו זה כך:


  • חלק מהמזון יפורק ויופץ בגוף לצורך הזנה (הרי ברור לכל שלא נכחד אם נאכל פתאום גלידה או בורקס).
  • חלק מרכיבי המזון המעוכל יסולק כפסולת גם כן כרגיל.
  • חלק מרכיביו אינם עוברים התמרה תקינה ולמעשה נתקעים בגוף ומכבידים על מערכותיו - לא לכאן ולא לכאן.
אותו גורם תקוע נקרא ברפואה הסינית - ליחה ולחות.
ציינו קודם כי הרפואה הסינית מגדירה מערכות שונות בצורה ציורית ומשתמשת במושגים מעולם יסודות הטבע.

כך גם כל גורם תקוע, בעל מאפיינים כבדים ומכבידים, דביקים, שלא מאפשרים תנועה תקינה ותפקוד תקין, נקרא ליחה ולחות אשר הינם בעלי אותם מאפיינים.

המושג ליחה או לחות ברפואה הסינית יכול לתאר קשת רחבה מאוד של תסמינים בעלי אותם מאפיינים שצוינו קודם לכן.
החל מסוגים מסוימים של כאבי ראש (כאלו שמורגשים כראש כבד ועייף), דלקות מפרקים, דיכאון מנטלי וכמובן כמובן גם ליחה פיזית בריאות והשמנה.

ולאחר ההקדמה הארוכה - אז מה עם החלב?

לאחר שהבנו את צורת ההסתכלות הבסיסית של הרפואה הסינית על תפקוד מערכת העיכול ועל בעיות שיכולות להיווצר כתוצאה מפגיעה בה, נוכל להרחיב קצת אודות חלב ומוצריו.

חלב ומוצריו מהווים מרכיב נמוך משמעותית בתזונה היומית הסינית לעומת המערב, בתקופת לימודנו בסין היה קשה מאוד למצוא חלב ניגר, גבינות ומוצרים אחרים בסופרים הרגילים. היה עלינו לנדוד לסופרים מיוחדים המייבאים מוצרים במיוחד.

חלב נחשב עפ“י הרפואה הסינית למתוק בטעמו והוא בעל טמפ' ניטרלית עד קרירה - הגדרות של טעם, טמפ‘ ועוד משמשות ברפואה הסינית המסורתית ברפואת הצמחים ובתזונה הסינית.

תתפלאו אולי לשמוע כי למרות הביקורת השלילית, תפקודו של החלב, עפ"י ההרבולוגיה הסינית, הוא "ליחלוח" של יובש והעשרה של תמציות הגוף. חלב נחשב למזון מחזק במיוחד, כבד ותמציתי ובכך בהחלט נראה כי הוא אמור היה להוות אלמנט חשוב ומועיל.

מדוע זה לא כך בסין?

מחזק ותמציתי ברפואה הסינית = כבד וליחתי, בזכות פעולתו החזקה ב"הוספת לחות" וחיזוק, יכול החלב להיות כלי יעיל לטיפול במצבי יובש קיצוני.
מצבים אלו מוגדרים בעיקר כמצבים של כיחשון, רזון קיצוני, יובש חמור בעור ובריריות ועוד (כפי שרואים פעמים רבות במצבי חוסר תזונה קשים שאופייניים לעיתים בעולם השלישי). בעולם המודרני עם זאת, רוב האנשים אינם סובלים ממצבים שכאלו ואף סובלים לרוב מהמצב ההפוך – תזונה עשירה מידי ולכן נוטים לפתח מצבי עודף והצטברות כגון אלו שתוארו קודם לכן ונוסף על כך, השמנה.

צריכה מוגזמת של חלב, כפי שמצויה פעמים רבות ב"תזונה המודרנית" שלנו, יכולה להוביל להעמסה על מערכת העיכול ו“אש העיכול" שבה עם מזון שכאמור נחשב לכבד, שמנוני ומלחלח.
כמו עם כל מזון אחר בעל אותם מאפיינים גם עם החלב אם כן קיים סיכון לפגיעה במערכת ולייצור מוגבר של ליחה, דבר היכול להוביל למצבים כמו התקררויות תכופות, ליחה מוגברת ושיעול, סינוסיטיס, ברונכיטיס, כאבי ראש כרוניים עם כבדות ולחץ בראש ועוד עפ“י המודל רפואי הסיני.

מצב זה מתואר בטבלה שבעמוד הקודם באיור ה – 3 – מצב עודף, בו מערכת העיכול אמנם תקינה אך החלב מהווה מרכיב כבד מידי שלאורך זמן מכביד ופוגע בה.

לכן, עפ"י התפיסה הסינית, חלב נחשב לאלמנט שאינו כדאי שיצרך בכמויות גדולות.
במטופלים מסוימים, בעיקר באלו הסובלים מחולשה במערכת העיכול עפ"י המודל הרפואי הסיני, רצוי אף להימנע ממנו כדי לא להכביד על מערכת העיכול, דבר שיפגע בה עוד יותר ורק יתרום לייצור נוסף של אלמנטים מכבידים.
מעניין לראות כי ילדים, אשר אצלם מערכת העיכול עוד אינה חזקה מספיק, פעמים רבות מושפעים בצורה מאוד חזקה מצריכה או הפחתה של מוצרי חלב, מאכלים כבדים ושמנוניים, גלידות ומזון קר, מזון מתועש או מתוק ומזון מהיר.

לעיתים קרובות מגיעים לקליניקה ילדים הסובלים מסינוסיטיס, אלרגיות שונות, התקררויות תכופות ומצבים רבים אחרים הנכללים תחת הקטגוריה של הצטברות ליחה.
במקרים אלו ניתן לראות פעמים רבות כי עצם ההפחתה במוצרי חלב ומעבר להרגלי תזונה נכונים – ארוחות חמות, מבושלות ומסודרות, הימנעות ממאכלים קרים, שמנוניים, מתוקים וכו', מאפשרת שיפור משמעותי ומובהק במצב ממנו הם סובלים.

מערכת העיכול אצל ילדים יכולה להיכלל תחת הקטגוריה השנייה באיור שבעמוד הקודם, בה המזון שנאכל, בהנחה שהוא אכן מותאם, בריא ומזין, אמנם נצרך בצורה תקינה אבל מערכת העיכול חלשה יותר ורגישה ביחס אליו ולכן הנטייה לייצר הצטברות ותקיעות חזקה יותר.

כמובן שבעידן המודרני ניתן לראות אצל מבוגרים וילדים, דווקא את הקטגוריה הרביעית כקטגוריה המתארת בצורה הטובה ביותר את הנטייה למחלות והצטברות – תזונה לא תקינה אל מול מערכת עיכול חלשה.

לסיכום, חלב מוגדר ברפואה הסינית כחומר בעל אפקט מייצר לחות ומחזק ולכן הוא יכול לסייע במצבי תת תזונה קיצוניים, כאלו שנראים אולי במדינות עולם שלישי, במצבי רעב קיצוני, כאשר הגוף כחוש וללא בשר, או אז יש צורך במזון כבד, תמציתי ועשיר מאוד אשר יכול לחזק מהייסוד.
מצבים אלו לא נראים כל כך בארץ.
בעולם המערבי, בחברת השפע ובתזונה עתירת האנרגיה שמאפיינת אותה, חלב מהווה מרכיב בעל פוטנציאל בעייתי כיוון שהתזונה הכבדה עלולה להחליש את מערכת העיכול והחלב, עקב אופיו הכבד, עלול לגרום להכבדה נוספת עליה.

ברפואה הסינית ניתן לראות פעמים רבות קשר בין הרגלי תזונה לקויים בכלל וצריכה מוגברת של חלב ומוצריו בפרט, לבין מחלות המוגדרות בה כמחלות הצטברות ליחה – סוגים מסוימים של כאבי ראש כרוניים, סינוסיטיס ונטייה להתקררויות והצטננויות, השמנה, בעיות במערכת העיכול ועוד.

כמובן שלא מדובר על כוס הקפה האחת ביום או על טוסט עם גבינה מידי פעם, עם כך אין בעיה כלל כמובן. מדובר על צריכת מוצרי חלב בכמויות גדולות, לאורך זמן כאשר החלב ומוצריו מהווים מרכיב משמעותי בתזונה היומית.
חשוב תמיד, כבכל דבר, לשים לב לכמויות ובמידת הצורך לנסות ולהפחיתן עד כמה שניתן.

עם כל האמור לעיל חשוב לזכור ולציין ,
ישנם אנשים אשר חלב בכמויות קטנות ביותר יזיק להם, יגרום לבעיות במערכת העיכול, קשיים בריכוז, כבדות בגוף ועייפות ועוד בעוד אצל אנשים אחרים כמויות גדולות לא תשפענה בכלל.
כיוון שכל אדם שונה כך גם יכולתו להתמודד עם הסביבה, ,התזונה, שינויי מז“א וכו‘ שונה.

הרפואה הסינית שמה דגש על אבחון אינדיבידואלי, כל אדם הוא מכלול והוא שונה מחברו. גם אם התסמינים זהים, לא בהכרח מדובר על אותה מחלה. אצל כל אדם פועלים מנגנונים אחרים והגוף מגיב אחרת למצבים כאלו ואחרים.

גם ההמלצות לגבי שימוש או הימנעות מדברים מסוימים ברפואה הסינית ניתנים לכל מטופל באופן אישי עפ“י צרכיו ולאחר אבחנה.
בנוגע לשימוש בחלב, כאמור, באופן כללי בהסתכלות על האוכלוסייה והמחלות מהן היא סובלת, חלב נחשב למרכיב פחות רצוי אך יש לזכור כי המינון והכמויות יכולים להשתנות מאדם לאדם עפ“י חוסנו הגופני.
אין בראייתנו המלצה גורפת לגבי שימוש או הימנעות מהחלב והדגש הוא בעיקר על מינוניו אל מול המערכת הגופנית.
יש לבחון כל מקרה לגופו ובצורה מדויקת יותר, לבצע אבחנה מבדלת עפ"י המודל הרפואי הסיני ולאחריה לקבל את ההמלצות הספציפיות לגבי אותו מטופל.













אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה