ארכיון הבלוג

יום רביעי, 9 בדצמבר 2015

דייסת אורז או מרק עוף?

Shi fan (שי פאן), שחלקכם בוודאי מכירים בשם קונג'י, הינה דייסת אורז הנחשבת 'לפניצילין' של הסינים, בדיוק כפי שמרק העוף נחשב לשלנו. דייסת האורז, נאכלת על-ידי מיליונים כארוחת בוקר בליווי תוספות שונות. הדייסה נחשבת מבחינת הרפואה הסינית כ"מזון על", בעלת יכולת להרמן, להזין ולחזק את מערכת העיכול והקיבה בפרט.

שילוב דייסת האורז עם מרכיבים שונים, מטעינה אותה בתכונות רפואיות שונות.
לדוגמא: הוספת גזר לדייסה עוזרת למצבים כרונים של בעיות עיכול ושלשולים, הוספת תרד מפחיתה נטייה לרפלוקס וצרבות, הוספת שומר עוזרת לסילוק של גזים, בחילות וחוסר תאבון.
אבל אחד השימושים ה
יותר אקטואליים שלה לזמנים שלנו (החורף..), הוא השילוב שלה עם בצל ירוק!

אחד מצמחי המרפא הידועים יותר לטיפול בשלבים התחלתיים של התקררויות ברפואה הסינית הינו הבצל הירוק או בשמו הסיני הבצל הלבן (קרוי כך על שם הפקעת הלבנה ולא על שם העלים הירוקים) - Cong bai.
הבצל הירוק הינו ירק (ממשפחת השומיים) ונפוץ מאוד במטבח האסייתי בשל חריפותו הטעימה.

ברפואה הסינית מקטלגים את הירק כצמח מרפא בעל טעם חריף וטמפרטורה חמה המסוגל 
'לשחרר את החיצון'. הוא משפיע על מערכת הנשימה והעיכול ועל-ידי חימום, פיזור וסילוק 
הקור וייזועו החוצה, כך הוא עוזר לגוף להתמודד יותר טוב במצבי התקררות.

השימוש למטרה זו נעשית באמצעות הפקעת הלבנה, אבל גם לעלים הירוקים יש תכונות
דומות היכולות לסייע למערכת החיסון להתמודד עם נגיפים וחיידקים שונים.

דרך אגב, למי שלא ידע, ניתן לגדל בקלות את הבצל הירוק בבית, כל שעליכם לעשות הוא לשים את 
השורשים בתוך מים (לא לזרוק אותם לפח אחרי שקצצתם את העלים הירוקים) ותוך זמן קצר 
העלים יגדלו מחדש. מומלץ להחליף את המים כל מספר ימים.




בא לכם כבר לאכול? אז בואו נכין SHI FAN (דייסה... )!

יחס כמות האורז למים משתנה בהתאם לרמת הצמיגות שאתם רוצים מהדייסה:
צמיגי  - 1 כוס אורז על 8 כוסות מים
בינוני - 1 כוס אורז על 10 כוסות מים
דליל - 1 כוס אורז על 13 כוסות מים

* מומלץ לשים מעט פחות מים בהתחלה, כי תמיד אפשר להוסיף במידה וצריכים יותר.
* למי שמכין זאת פעם ראשונה מומלץ אפילו להתחיל עם חצי כוס אורז - בשביל הניסיון.

את האורז מומלץ לשטוף היטב לפני ההכנה.

בהתחלה מביאים את הסיר לרתיחה ולאחר מכן על אש נמוכה למשך שעה, שעה וחצי או אפילו שעתיים,
תלוי כמובן בכמות המים, גובה הלהבות וברמת הכיסוי של הסיר. חשוב רק להקפיד שהאורז לא ידבק
לסיר ולשים לב לכמות המים. כמובן שמומלץ להוסיף קצת מלח בבישול.



מכיוון שלקונג'י אין חוקים! אתם יכולים לשחק עם המתכון (ו/או לחפש באינטרנט) ופשוט להוסיף מצרכים
שאתם אוהבים. אפשר במקרה הזה להוסיף קצת ג'ינג'ר ופקעת של בצל ירוק לדייסה עצמה בזמן הבישול
(לקראת הסוף). כשהדייסה מוכנה, פשוט הוסיפו לה קצת עלים של בצל ירוק קצוץ ותפטרו מההתקררות!








אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה